Snelle ademhaling tijdens je slaap: Alles over dit onderwerp

Snelle ademhaling tijdens je slaap, iedereen is op de hoogte van het belang van het behalen van een goede nachtrust. Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, is het tegenovergestelde het geval. De meeste mensen halen iedere nacht wel een goede nachtrust, maar er is ook een erg groot deel waarbij dit niet het geval is. 

Tijdens onze slaap kan er van alles gebeuren. Sommige mensen reageren hier heel erg op. Denk bijvoorbeeld aan geluiden van buiten of in sommige gevallen kan het zelfs gaan om kleine beetjes licht. 

Snelle ademhaling tijdens je slaap - slapen licht

Het hoeft echter niet altijd om factoren van buitenaf te gaan. Ons eigen lichaam kan soms ook roet in het eten gooien. Dat is natuurlijk erg frustrerend. Gelukkig is het wel te behandelen in de meeste gevallen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van een snelle ademhaling tijdens het slapen. Zo’n snelle ademhaling noemen we ook wel hyperventilatie. 

Misschien heb je hier wel last van zonder dat je er erg in hebt. Je wordt wakker met een raar gevoel en je voelt je een beetje in paniek. Daarnaast zul je ook merken dat je hartslag een stuk sneller is geworden dan normaal. Zonder dat je het door hebt gehad ben je begonnen met hyperventileren. 

Het is een vervelend probleem en je wilt er ook het liefst zo snel mogelijk van af zien te komen. Hoe het precies zit met hyperventilatie tijdens het slapen lees je in dit artikel. Lees dus snel verder om alles over dit vrij belangrijke onderwerp te weten te komen.

Waarom krijgen we ’s nachts last van snelle ademhaling?

Tijdens onze slaap gaan we ervan uit dat we ontspannen zijn. Als onze ademhaling onbewust op hol begint te slaan en we in paniek wakker worden, dan weten we eigenlijk niet zo goed wat we moeten doen. Bovendien zijn we meestal in de veronderstelling dat je alleen overdag van een snelle ademhaling, oftewel hyperventilatie, last kunt krijgen. 

Overdag krijgen we allerlei informatie binnen. Onze hersenen verwerken erg veel van die informatie gedurende de nacht. Als je overdag last hebt gehad van situaties die je als stressvol hebt ervaren, dan is de kans dus groot dat dit ’s nachts ook effect gaat hebben. Zonder dat we er zelf iets aan kunnen doen zullen we sneller beginnen te ademen. Dit is erg tegenstrijdig, omdat normaal gesproken je ademhaling juist langzamer wordt tijdens het slapen. 

Snelle ademhaling tijdens je slaap - stress

Hyperventilatie is over het algemeen het gevolg van stress. Dat je overdag te maken hebt gehad met stress wil overigens niet meteen zeggen dat je daardoor tijdens je slaap last krijgt van een snelle ademhaling. De kans hierop wordt wel groter, als je overdag een steeds groter wordende hoeveelheid stress begint te ervaren. Vaak is er ook een duidelijk verband te zien. Veel mensen die ’s nachts last hebben van de snellere ademhaling hebben dat overdag namelijk ook. 

Als je dagelijks last hebt van stress zul je merken dat je onrustiger gaat slapen en dat je ook te maken krijgt met nachtmerries. Bij een korte blootstelling aan stress zal dit nog niet het geval zijn, omdat je hersenen de informatie dan nog goed kunnen verwerken. Pas na een langere periode zullen de problemen zich beginnen te vertonen.

Wat is hyperventilatie?

We hebben het hierboven al even genoemd, hyperventilatie. Misschien weet je globaal wat het is maar toch is het handig om dit even te verduidelijken. Hyperventilatie is betekend letterlijk ’te veel ademen’. Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademen die niet altijd gepaard gaat met kortademigheid. Je ademt dan bijvoorbeeld als je je enorm inspant terwijl dit niet het geval is. 

Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik hyperventileer?

Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te overleven. In de zuurstof die wij inademen zitten voedingsstoffen die je lichaam verbrandt. En met dit verbrandingsproces komt er koostofdioxide vrij wat wij vervolgens weer uitademen. Dit proces, wat (gelukkig) volledig onbewust gaat, loopt vanzelf en zorgt ervoor dat wij door kunnen blijven leven. 

Wanneer je hyperventileert, werkt dit proces anders. Doordat je te weinig zuurstof in je bloed hebt gaat er een signaaltje naar het ademcentrum in je hersenen die vervolgens een waarschuwingsignaal krijgt. DIt ademhalingscentrum geeft vervolgens een signaal terug dat het zuurstofgehalte weer op peil moet komen. Je gaat hierdoor dus sneller ademen in de hoop dit zuurstofgehalte op niveau te krijgen. Tijdens sporten is dit een normaal en gezond verschijnsel.

Snelle ademhaling tijdens je slaap - buiten adem

Tijdens hyperventilatie is je lichaam niet aan het sporten en reageert het dus op een manier waar eigenlijk geen aanleiding voor is. Het snelle ademen zorgt ervoor dat je teveel koolzuurgas uitademt en je lichaam probeert dat zo constant mogelijk te houden. Doordat je koolzuurgasgehalte daalt, probeert je lichaam dit te beperken door in te grijpen. Je lichaam probeert bij te sturen door bloedvaten in de hersenen te vernauwen wat weer duiziligheid, tintelingen en hartkoppingen veroorzaakt. 

Het kan erg angstaanjagend zijn wanneer je ineens op deze manier begint te ademen maar het is belangrijk om te weten dat het niet gevaarlijk is. Het is natuurlijk wel erg vervelend om mee te maken. Ook kan het zo zijn dat de aanvallen terug kunnen keren. 

Snelle ademhaling tijdens je slaap - cyclus hyperventilatie

Wat zijn de oorzaken voor de snelle ademhaling tijdens onze slaap?

Het is overduidelijk dat hyperventilatie veroorzaakt wordt door het ervaren van stress. Hoe meer stress je te verduren krijgt, hoe moeilijker het voor je hersenen zal worden om de informatie die je gedurende de dag binnenkrijgt te verwerken. 

Waar normaal gesproken je ademhaling tijdens het slapen moet afnemen, zal deze nu juist toenemen. In veel gevallen zal dit dus zorgen voor het hebben van hyperventilatie. Na een tijdje zul je een vermoeid gevoel krijgen, maar zodra je wakker wordt heb je te maken met een paniekerig gevoel. 

Door aanhoudende stress krijg je dus last van hyperventilatie. De samenwerking tussen je hersenen en de rest van je lichaam is dan namelijk niet meer zoals de samenwerking hoort te zijn. Alles is simpel gezegd gewoon verstoord als gevolg van de langdurige stress. 

Snelle ademhaling tijdens je slaap - stress 2

Overdag kan je vaak al merken dat er een aanval aan zit te komen. De meeste mensen voelen zich gedurende de dag namelijk al erg onrustig en hebben ook het gevoel dat er een hyperventilatie-aanval aan zit te komen. In veel gevallen zal dit dan ook het geval zijn. 

Zodra je gaat slapen voel je al dat het een erg onrustige nacht gaat worden. De aanvallen van een snelle ademhaling zullen precies hetzelfde aanvoelen, ongeacht het moment waarop je er last van hebt. Bovendien krijg je ’s nachts vaak ook te maken met hartkloppingen, trillingen en paniekaanvallen. Bij het wakker worden snak je dan gewoon naar adem.

Diagnose en behandeling van hyperventilatie

Als je last hebt van hyperventilatie, dan is dat erg vervelend. Het is dan ook gewoon een irritant probleem om last van te hebben. Hoewel het vervelend is, hoef je er niet bang voor te zijn. Hyperventilaties zijn namelijk niet gevaarlijk. 

Het rare gevoel dat je hebt is het gevolg van je snelle ademhaling, want dit zorgt voor een andere verhouding qua hoeveelheid koolstof en zuurstof in je bloed. Hoe vervelend het ook is, er zijn geen medicijnen tegen hyperventilatie. De beste therapeut om dit te bestrijden ben je dan ook zelf.

Snelle ademhaling tijdens je slaap - potlood inademen, uitademen

Aangezien we weten dat hyperventilatie het gevolg is van angst en stress kunnen we daar wel iets aan doen. Vaak zitten mensen die last hebben van hyperventilatie in een soort vicieuze cirkel. Ze slapen slechter, waardoor de stress verder toeneemt. Uiteindelijk zal de stress blijven toenemen en dat zal dus uiteindelijk resulteren in hyperventilatie. 

Wat kun je zelf doen tegen hyperventilatie?

Hyperventilatie is dus niet gevaarlijk maar het is wel van belang dat je bij jezelf nagaat wat hiervan de oorzaak is. Stress is zoals gezegd een grote veroorzaker dus spanning thuis, op het werk of school kunnen hiervan een oorzaak zijn. Bekijk dus goed in welke situaties jij klachten krijgt om ze vervolgens proberen te voorkomen. Hieronder volgen een aantal tips tegen hyperventilatie die je zelf kunt toepassen:

1. Doorbreek de vicieuze cirkel

Het is duidelijk dat de oorzaak achterhaalt moet worden wat de hyperventilatie veroorzaakt. Dit benoemen we nogmaals omdat dit toch echt het beste is wat je zelf kunt doen! Helemaal wanneer de klachten veelvuldig terugkomen is dit echt van belang om uit te zoeken. 

Snelle ademhaling tijdens je slaap - cyclus hyperventilatie

2. Sporten

SPorten is niet alleen in zijn algemeenheid gezond om op te pakken maar het helpt ook om de manier van ademhaling te beïnvloeden. Wees gerust want met sporten bedoelen we niet gelijk 5 dagen in de week in een sportschool hangen maar denk ook eens aan rustige lichaamsbeweging. Zo kan het regelmatig wandelen, fietsen of zwemmen al een gewenste vorm van ontspanning geven. 

3. Ademen in een plastic zakje

Heb je nu last van een acute aanval, probeer te ademen in een plastic zakje. Sluit het zakje rond de mond en adem hierdoor in en uit. Op deze manier adem je het koolzuurgas in waar je lichaam op dat moment juist een tekort aan heeft. Op deze manier kunnen de klachten verdwijnen. 

4. Ontspanningsoefeningen

Waar je ook erg let op je ademhaling en wat goed is om rust in je hoofd te krijgen is door middel van meditatie. Mediteren lost je problemen niet op maar probeert je houding ten opzichte van deze problemen te veranderen. Dit inzicht kan vervolgens wel weer leiden tot het verkrijgen van oplossingen. Mediteren zorgt voor een grotere algehele ontspanning wat kan bijdragen om uit de vicieuze cirkel te komen. 

Om te mediteren kun je de Meditation Moments app gebruiken van Michael Pilarzcyk. Slaapbaas.nl biedt 20% korting op een abbonement op de Meditation Moments app

Meditation moments review

Klik hier om onze review over de Meditation Moments app te lezen.

5. Schakel hulp in

Het bezoeken van een huisarts is uiteraard ook gewoon mogelijk. Het valt ook zeker aan te raden om eerst een bezoekje te brengen aan de huisarts, voordat je besluit om verdere stappen te ondernemen.

Conclusie

Misschien heb je er zonder dat je het door had al eens last van gehad: hyperventilatie. Tijdens je slaap gaat normaal gesproken je ademhaling steeds langzamer, maar door langdurige stress kan je ademhaling juist versnellen. Hierdoor begin je te hyperventileren. 

Je wordt wakker met een gevoel van paniek en in sommige gevallen snak je zelfs naar adem. Het hebben van hyperventilatie is erg vervelend, maar het is wel een geruststellende gedachte om te weten dat het geen kwaad kan. Hyperventilatie is namelijk wel vervelend, maar absoluut niet gevaarlijk. 

Ondanks dat er geen medicijnen tegen hyperventilatie bestaan, kan je het wel bestrijden. Dit doe je door je angst en stress aan te pakken. Hier bestaan medicijnen voor, maar je kan het uiteraard ook op een andere manier aanpakken. Een bezoekje aan de huisarts of aan een specialist behoort ook zeker tot de mogelijkheden die je hebt om hyperventilatie aan te paken.

Snelle ademhaling tijdens je slaap - slapende vrouw

Heb jij tips om hyperventilatie te voorkomen? Of misschien heb je tips die voor jou hebben gewerkt tijdens een aanval. Laat ze weten in de comments.

4 gedachten over “Snelle ademhaling tijdens je slaap: Alles over dit onderwerp”

  1. Ik zit op ongeveer 30 ademhalingen per minuut ‘’s nachts! Hoe krijg ik dat naar beneden? Door overdag 3 x te mediteren, ademhalingsoefeningen en sporten bv?

    Beantwoorden
    • Hoi San, 3x per dag mediteren en sporten is misschien teveel van het goede. Ademshalingsoefeningen kun je wel elk moment van de dag doen. Bij twijfel, altijd de hulp van een medisch specialist inschakelen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën