Al vanaf onze beginjaren is onze slaap erg belangrijk. Vooral in het begin van ons leven brengen we de dagen veelal slapend door. In de loop der jaren wordt dit natuurlijk wel anders. Tijdens onze slaap kan er van alles gebeuren. Als volwassene weet je hier natuurlijk alles van. Het kan zelfs al op onze erg jonge leeftijd gebeuren, al weten we hier zelf weinig meer van.
Als het om slapen gaat, dan kom je vaak allerlei termen tegen waar je nog niet eerder over hebt gehoord. Zo gaat dat ook om het woord slaapregressie. De kans is vrij groot dat je geen flauw idee hebt wat dit is. Toch komt het vaker voor dan je zult denken. Daarom gaan we jou in dit artikel precies uitleggen wat het is. Je ontdekt daarnaast nog veel meer handige informatie over dit onderwerp. Na het lezen ben je een stuk wijzer geworden.

Inhoudsopgave
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie is een bepaalde periode waarin je baby slecht slaapt. Je baby wordt regelmatig ’s nachts wakker en kan dan moeilijk of helemaal niet meer in slaap komen. Het kan dan ook bij alle baby’s voorkomen, zelfs als je baby altijd heerlijk hele nachten doorsliep.
Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling die je kind aan het doormaken is. Hierbij moet je denken aan alle dingen die we moeten leren als we een klein kind zijn. Het gaat dus om dingen als leren kruipen, lopen en ga zo maar door. De slaap mag dan misschien wat minder worden, het tegenovergestelde is gaande bij de ontwikkeling van je kind.

Hoe kan je slaapregressie herkennen?
In principe is het herkennen van slaapregressie niet heel moeilijk. Op een gegeven moment weet je namelijk precies hoe het slaappatroon van je kindje eruitziet. Als hier dan ineens allerlei veranderingen in komen, dan weet je meteen dat er iets aan de hand is. Grote kans dat het dan dus om slaapregressie gaat.
In het begin weet je waarschijnlijk niet waardoor het komt. Dat kan erg vervelend zijn, omdat je het als ouder zijnde goed wilt doen voor je kind. Het kan dan erg frustrerend zijn, als je niet goed kunt helpen. Als het om slaapregressie gaat, dan kan je vaak een aantal signalen herkennen. Het gaat dan vaak om de onderstaande signalen.
- Je kindje wordt ineens weer wakker midden in de nacht
- Je kindje doet geen dutjes meer of ze zijn ineens veel korter
- Je kindje huilt meer en is hangerig
- Je kindje wil meer, of juist minder, eten en/of drinken
- Je kindje is onrustiger en heeft een slechter humeur
- Het slechtere slaapgedrag is langere tijd zichtbaar
Mocht jouw kindje de bovenstaande signalen afgeven, raak dan niet in paniek. Je kind is waarschijnlijk flink aan het ontwikkelen en dat is de reden voor deze mindere slaap. Het is natuurlijk wel erg vervelend, maar het gaat vanzelf wel weer over. Je zult even door de zure appel heen moeten bijten, samen met je kindje.

Wanneer vinden slaapregressies plaats?
Slaapregressies vinden op verschillende momenten in ons leven plaats. De kans is dus vrij groot dat je hier meermaals mee te maken krijgt. De eerste keer is het even wennen, maar daarna ben je beter op de hoogte van wat er gaande is. Meestal vinden op de onderstaande leeftijden slaapregressies plaats.
- 4 maanden: rond deze leeftijd leert je baby om te rollen. Dit doen ze door te wiegen met hun lichaampje.
- 6-7 maanden: rond deze leeftijd leert je baby om te kruipen en zal hij of zij proberen om te gaan zitten.
- 8-9 maanden: rond deze leeftijd zal je baby proberen te gaan staan door zich te proberen op te trekken.
- 12 maanden: Nu is je baby een dreumes en zal snel de eerste stapjes gezet worden.
- 15 maanden: Je dreumes zal rond deze leeftijd zelfstandig proberen te lopen
- 18 maanden: Je dreumes zal nog maar 1 slaapje overdag nodig hebben
- 2 jaar: Je kindje is nu officieel een peuter en zal steeds beter gaan praten
- 3 jaar: Je peuter zal steeds meer van de wereld willen ontdekken en zal minder slaap nodig hebben
Zoals je ziet zijn de slaapregressies met name in de eerste twee jaar vrij frequent. Je zult er dan ook regelmatig mee te maken krijgen. De reden hiervoor is natuurlijk ook vrij simpel. In die periode ontwikkelt je kind zich natuurlijk enorm. Na die periodes is er natuurlijk ook nog wel ontwikkeling, maar het is dan niet meer zo heftig als eerder. Het gaat uiteindelijk vanzelf wel weer over, dus je hoeft je in principe geen zorgen te maken.

Waarom krijgen we last van slaapregressies?
De reden voor de mindere slaap moeten we dus zoeken bij onze ontwikkeling. In tegenstelling tot de achteruitgaande slaap vindt daar namelijk juist een vooruitgang plaats. Het is dan ook best wel raar om te bedenken dat dit een negatieve invloed heeft op onze slaap. Toch is de reden hiervoor wel te verklaren.
De hersenen van kinderen zijn altijd aan het ontwikkelen en dat stopt ook niet. Er zijn momenten waarop de ontwikkeling intensiever is. Dit heeft te maken met het leren van allerlei nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld lopen. De ontwikkeling op dat gebied van de hersenen neemt dus toe. Tegelijkertijd daalt de ontwikkeling van de hersenen op het gebied van slapen. Dat is dan ook de reden voor de mindere slaap.
Het is dus eigenlijk heel simpel. Je kind is simpelweg te druk met allerlei andere zaken. De slaap gaat hier dan even aan onderdoor. Het is vervelend, maar uiteindelijk weet je wel dat het voor een goede zaak is. Slaapregressies horen er nu eenmaal bij, hoewel het natuurlijk wel even schrikken kan zijn als je hier ineens mee te maken krijgt.

Hoelang moet een slaapregressie duren?
Je wilt als ouder zijnde natuurlijk wel graag weten hoelang een slaapregressie duurt. Als de problemen zich langer voordoen dan normaal, dan is er misschien ook nog een andere reden voor het slechtere slaapgedrag van je kind.
Meestal duurt de slaapregressie een paar weken. Ga er echter niet meteen vanuit dat het slaapregressie is, als je kind wat minder slaapt. Er kunnen namelijk ook meer dan genoeg andere redenen zijn voor de mindere slaap.
Het meest kenmerkende voor een slaapregressie is dat het tegelijkertijd plaatsvindt met een ontwikkeling in het leven van je kind. De duur kan verschillen van 2 weken tot een wat langere periode van 6 weken. Het is dus tijdelijk, maar dat maakt het niet per se minder frustrerend. Het kan namelijk ook ten koste gaan van je eigen nachtrust.
Tips voor ouders bij een slaapregressie
Een slaapregressie is een tijdelijk proces. Het is voor een ouder best wel vervelend. Het slechtere slaapgedrag van je kind kan namelijk ook zo zijn invloed hebben op je slaap als ouder. We weten allemaal dat een slechte slaap niet heel erg prettig is. We zullen er als ouder zijnde dan ook flink van balen als onze eigen nachtrust ook verstoord wordt door de ontwikkeling van onze kinderen.
De periode van een slaapregressie zul je gewoon even door moeten zien te komen. Het kan wat lastig zijn, maar je kan het wel makkelijker maken voor jezelf. Dit doe je door enkele tips op te volgen. Met behulp van de tips zul je jezelf er makkelijk doorheen weten te slepen. Je vraagt je nu vast af om welke tips het dan gaat. De tips waar jij erg veel aan zult hebben zijn de volgende.
Onthoud dat het maar tijdelijk is
De periode van een slaapregressie is vervelend, maar er komt vanzelf een einde aan. Natuurlijk baal je er wel flink van, maar het is niet voor niets. Als je het allemaal even te veel wordt, dan is dat ook wel vrij logisch. Toch zul je jezelf er dan weer even aan moeten herinneren dat het niet voor altijd is.

Zodra er sprake is van een slaapregressie zul je dit altijd in je achterhoofd moeten hebben. Je zult merken dat het dan meteen een stuk minder vervelend is om deze periode door te moeten komen.
Stel jezelf in op een moeilijkere periode
Je weet nu precies wat een slaapregressie is. Als je er al eens mee te maken hebt gehad, dan weet je precies wat de gevolgen kunnen zijn. Probeer hier dan ook goed mee om te gaan. Het kan natuurlijk erg vervelend zijn, maar je weet wel precies wat er gaat gebeuren. Denk hier dan ook zoveel mogelijk aan.
Door hier aan te denken maak je het makkelijker voor jezelf. De moeilijke periode blijft natuurlijk wel bestaan, maar je weet dat dit zo is. Dan komt het al meteen een stuk minder onverwacht en zul je ook minder moeite hebben om het te doorstaan.
Breng ook genoeg tijd door om te ontspannen
Hoewel het natuurlijk erg mooi is om ouder te zijn, is het zo af en toe ook een erg frustrerende bezigheid. Het kost namelijk enorm veel energie. Hier zijn we wel van op de hoogte, maar we zijn hier eigenlijk nooit echt bewust mee bezig. Op een gegeven moment kan het ouderschap zijn tol gaan eisen, zeker als er dan ook nog eens sprake is van een slaapregressie.
Je denkt natuurlijk erg veel aan je kind, maar het is ook handig om jezelf niet te vergeten. Spendeer daarom ook genoeg tijd aan jezelf. Ontsnap zo af en toe even aan alle drukte en zorg ervoor dat je even lekker kunt ontspannen. Hoe je aan deze ontspanning komt is uiteraard helemaal aan jezelf. Voor iedereen is ontspanning namelijk weer iets anders.

Na even ontspannen te hebben zul je er weer tegenaan kunnen. Dit is voor zowel jezelf, als je kind, als de rest van je omgeving erg prettig. Je zult namelijk een veel vrolijker persoon zijn dan wanneer je te weinig tijd besteedt aan het krijgen van ontspanning.
Herken jij of jouw kindje momenteel een slaapregressie doormaakt? Of misschien heeft doorgemaakt… Welke tips hebben jou geholpen of mis jij in dit artikel? Laat het hieronder achter!