Baby wil niet slapen. Dat je zelf niet goed kunt slapen is al ontzettend vervelend. Als je baby niet wil slapen, dan is dat nog tien keer erger. Tenminste, zo kan het voelen. Als beginnende ouders kan het lastig zijn een goed ritme te vinden en slaapproblemen van je baby op te lossen. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen en ben je op zoek naar een oplossing voor dit probleem? In dit artikel lees je van alles over het belang van voldoende slaap voor een baby, de effecten hiervan en hoe jouw baby het beste in slaap kunt krijgen. Lees snel verder en wie weet slaapt jouw baby binnen de kortste keren als een roosje.
Inhoudsopgave
Waarom is slaap bij baby’s zo belangrijk?
Je weet zelf waarschijnlijk al dat slapen voor ons als volwassenen hoognodig is om simpelweg goed te kunnen functioneren. Een lange dag op werk, een stressvolle dag met de kinderen of een doodgewone dag. Wat je ook doet, slaap heb je hard nodig. Niet alleen wij, maar vooral baby’s krijgen enorm veel prikkels binnen. Alles is natuurlijk nieuw en onbekend. Onbekende gezichten, onbekende geuren en geluiden, noem het maar op. Een pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag om al deze prikkels te verwerken. Tijdens de slaap krijgen alle opgedane ervaringen en ontdekkingen als het ware een plekje in de hersenen.
In de eerste paar jaren groeit je kindje ontzettend hard. De maanden als baby zijn hierin onmisbaar. Hierin groeit alles in de hersenen namelijk erg snel. Met een kort biologielesje wil ik je uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Tijdens het slapen scheidt de hersenklier namelijk een groeihormoon af. Dit gebeurt als je baby niet aan het dromen is, ook wel de lichte slaapfase genoemd. Als je baby wel aan het dromen is, dan wordt dit ook de Rem-slaap genoemd. Hierin wordt de bloedtoevoer naar de hersentjes vergroot. Dit zorgt ervoor dat je baby steeds beter dingen kan onthouden en scherpere zintuigen ontwikkeld.
Hoe kan het dat mijn baby niet wil slapen?
Een van de frustrerende dingen voor nieuwe ouders is de onwetendheid. Hoe weet je nu waar je baby last van heeft? Je baby wilt niet slapen, maar waarom? Heeft hij of zij misschien pijn? Sommige ouders weten het antwoord op deze vragen niet te ontdekken. Dit gaat ook vaak gepaard met hun eigen vermoeidheid. Toch zijn er een aantal veel voorkomende oorzaken waarom baby’s niet willen of kunnen slapen. Vaak kan een baby op dat moment alleen maar huilen. Op zich logisch, want een andere manier van communiceren met papa en mama hebben ze nog helemaal niet ontwikkeld. Het niet willen slapen en dat uiten door te huilen kan komen door de ontwikkeling van alle verschillende emoties.
Onrustig slapen
Nachtangsten en nachtmerries komen ook vaak voor als het aankomt op het niet willen of niet goed kunnen slapen van je baby. Vooral kindjes tussen de 12 en 18 maanden kunnen hier veel last van hebben. Wel is het belangrijk om het verschil te zien tussen angsten en nachtmerries. Als baby’s nachtmerries hebben, dan worden ze vaak hysterisch wakker. Op dat moment is het van belang dat je ze gaat troosten om ze te kalmeren. Van nachtangsten daarentegen worden baby’s bijna nooit wakker. Dit zijn alleen de overdag opgedane emoties die er tijdens het slapen uitkomen. Op dat moment kun je je baby beter laten liggen, want de verwerking van deze emoties zijn goed voor de ontwikkeling.
Spijsverteringsproblemen
Voeding is een groot aspect in het leven van een baby. De verandering in voeding kan ervoor zorgen dat je baby last krijgt van spijsverteringsproblemen. Hier kunnen ze best wat last van ervaren en er daarom ook voor zorgen dat je baby niet wil slapen. Door een vervelende buikpijn kan je baby onrustig bewegen en erg gaan huilen. De buikpijn kan ontstaan door een boertje dat dwars zit of het niet goed kunnen verteren van de melk. Mochten de spijsverteringsproblemen langer aanhouden, dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Wat is slaapregressie?
Als je eindelijk denk een goed slaapritme te hebben gecreëerd voor je baby kan het toch zomaar omslaan. Er zijn verschillende leeftijdsfases waarin je te maken kunt krijgen met slaapregressie van je baby. Dit kan met 4 maanden, maar ook met 8 maanden of soms zelfs met een jaar. Laat dit je alleen niet uit het veld slaan. Verderop in dit artikel zullen we hier namelijk een oplossing voor zoeken. Slaapregressie houdt logischerwijs is dan je baby een periode niet meer goed kan slapen of niet wil slapen.
Slaapregressie komt vaak doordat je baby mentale sprongetjes heeft gemaakt. Hij of zij heeft dan bijvoorbeeld iets nieuws geleerd. Denk aan het leren omrollen of kruipen. Ook al klinkt het woord slaapregressie erg negatief, en laten we eerlijk zijn, zo ervaren de meeste ouders het ook. Toch is het eigenlijk positief nieuws, want je baby heeft nieuwe dingen geleerd. Als ouder heb je vast in de gaten wanneer je baby iets nieuws heeft geleerd. Wil je baby niet slapen rond dezelfde periode, dan is dat dus helemaal niet gek.
Effecten van weinig slaap bij een baby
Je weet nu wat het belang is van voldoende slaap bij een baby en überhaupt mensen in het algemeen. Helaas hangen er daardoor ook negatieve effecten aan te weinig slaap bij een baby. Het is daarom belangrijk dat je blijft werken aan het creëren van een goed slaapritme voor je kindje. Omdat je baby niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk groeit door goed te slapen, betekent dit helaas ook dat te weinig slaap deze groei kan belemmeren. Uiteraard heeft een paar nachtje niet goed slapen geen direct effect hierop, maar langdurig slaaptekort wel.
Een ander effect van weinig slaap bij een baby is het humeur door de dag heen. Je merkt het vast ook aan jezelf. Als jij al een tijd niet goed slaapt ben je waarschijnlijk ook niet te genieten. Door slaaptekort kan je baby daarom ook erg vervelend worden of chagrijnig zijn. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen kunnen baby’s van een aantal maanden maar op een manier communiceren en dat is huilen. Bereid je hierop dus voor.
Baby wil niet slapen oplossing
Om dit artikel goed af te sluiten zijn er gelukkig een aantal oplossing voor het niet willen slapen van je baby. Je weet nu de oorzaken van eventuele slaapproblemen en wat hier het effect van kan zijn. Door deze oorzaken aan te pakken kun jij binnen no time je baby in een goed laten slapen.
Numsy original
Wellicht heb je er al eens van gehoord, een white noise machine. De Numsy Original zorgt ervoor dat jouw baby zacht in slaap valt door middel van white noise en natuurgeluiden. Het apparaat beschikt over maar liefst 9 verschillende geluiden en rustgevend led licht. Je kunt de Numsy original gebruiken met een timer van bijvoorbeeld 30 minuten, maar je kunt er ook voor kiezen deze de hele nacht aan te laten. Door de rustgevende geluiden kan je baby een stuk makkelijker in slaap dommelen. Dit maakt het leven voor jou als ouder een stuk makkelijker. Op deze manier krijg je zelf ook eindelijk weer een betere nachtrust.
Slaapgids Dutjes Schema
Een goede routine voor het slapen van je baby is fijn om te hebben, maar soms ontzettend moeilijk om voor elkaar te krijgen. Met de Slaapgids Dutjes Schema leer je de slaapmomenten van jouw baby van 0 tot 4 maanden structuur te geven. Door het gebruik van deze slaapgids leer je wat voor ouder je bent. De slaapgids staat vol met voorbeeldroutines en leert je hoe je je baby moet inbakeren. Ook lees je van alles over veilig slapen en doorslapen van je baby. Ook voor wat oudere kindjes kan deze slaapgids alsnog een oplossing zijn.
Wil je meer weten over de Numsy of wil je andere producten bekijken? Kijk dan de website van Numsy.nl